FAQ vedr. myredronninger og nye myrekolonier

Hvad er FAQ og hvordan bruger jeg den?

FAQ er forkortelsen af Frequently Asked Questions, og her kan du altså finde svar på ofte stillede spørgsmål. Du kan åbne og lukke svarene, så du nemmere kan få et overblik over de allerede stillede spørgsmål.

Jeg er ny til myrer. Hvilken art skal jeg vælge?

Der findes tusindvis af myrearter, og mange med særlige behov.

Der er to danske arter der trives godt i "fangenskab", og er nemme at starte kolonier op med. 

Den ene hedder Lasius Niger, og har det gængse navn Sort Havemyre. Den er meget udbredt, fordi den er hårdfør, og den er derfor også nemmest at få fat i, og nemmest at få til at leve hjemme i din stue.

Den anden hedder Lasius Flavus, Gul Engmyre. Den minder meget om Lasius Niger, selvom den ikke er lige så aktiv.

En anden god begyndermyre er en Camponotus Nicobarensis, som både er lidt større, og som "hurtigt" udvikler sig fra æg til myre. Den lever dog ikke i Danmark, og skal importeres fra udlandet. 

Nogle arter er slet ikke egnet at starte op som nybegynder, f.eks. er den røde skovmyre, Formica Rufa, meget(!) svær at stille tilfreds med temperatur og luftfugtighed, og parasitiske myrer som f.eks. Lasius Umbratus er umulige at opfostre uden en koloni den kan overtage. Derudover er f.eks. bladskærermyrer vældig interessante, men de er også meget omstændelige og krævende i udstyr og opstilling.

Slå op på diverse hjemmesider såsom www.antstore.net for at finde mere inspiration.

Jeg vil gerne fange en myre selv. Hvad skal jeg gøre?

Tjek hvornår din ønskede myreart som regel flyver, og hold så øje efter en dag i den periode med høje temperaturer, gerne dagen efter en regnvejrsdag. 

Du kan se hvornår din ønskede art flyver, ved at bruge denne oversigt: 
https://antkeeping.info/flights/mating-chart/

Du kan se hvor din ønskede art bor, ved at tjekke www.naturbasen.dk.

Hvis du er ny til myrer, vil du nok gerne fange en Lasius Niger. Den bor i hele landet, og flyver omkring juli måned på varme, lumre dage.


Du skal bruge en lille beholder til din kommende myre, hvor de har adgang til vand. Det kan i princippet være hvad som helst, men erfaringsmæssigt er det meget effektivt med et reagensglas, hvor der er vand i den ene ende, der holdes tilbage af en portion vat, og på den anden side af vandvattet et tomrum hvor din myredronning kan bo. Som prop kan du bruge endnu et stykke vat. Se billedet på hjemmesidens forside af et reagensglas med vand og vat.

Hvor kan jeg købe en myredronning?

Der er ikke officielle butikker eller virksomheder der sælger myredronninger i Danmark - endnu.

Du kan dog købe en myredronning privat i Danmark, og hvis du henter hende selv, undgår du den værste transportstress.

Facebook tillader ikke salg af dyr, men Den Blå Avis har til tider opslag med myredronninger.

https://www.dba.dk/soeg/?soeg=myredronning 
 

Den Canadiske side AntsCanada har en oversigt over registrerede private sælgere, hvoraf enkelte er placeret i Danmark (der kan sorteres efter land).
https://www.antscanada.com/queen-ants-for-sale/

 

Du kan også vælge at købe en myredronning fra udlandet. Der er altid en del transport fra udlandet, hvilket kan stresse dronningen, og ekstraordinært varme eller kolde temperaturer kan også være skadelige for hende og hendes arbejdere. 

www.antstore.net sælger myrer og udstyr fra Tyskland.

www.estheticants.com sælger myrer og udstyr fra Holland.

Hvis du har mulighed for det, vil jeg anbefale at købe en myredronning der allerede har nogle arbejdermyrer. For det første så du bedre kan vide at hun ikke er steril, for det andet at din dronning er hjulpet på vej med pleje af æg, larver og pupper, samt sidst og ikke mindst, at du ikke skal vente i flere uger på at der sker noget. 

Hvor kan jeg købe udstyr som arenaer, reder og andet tilbehør?

www.Experimentor.dk og www.naturlaboratoriet.dk er de eneste forhandlere jeg er stødt på i Danmark der sælger myreudstyr, men jeg kan have overset nogle. Prisen er lidt højere, men du kan undgå noget fragt fra udlandet mv.

P.s.: nogle legetøjsbutikker sælger reder med blå gel. Undgå at bruge dem, da gelen er skadelig for myrerne.

www.Wakooshi.com sælger udstyr, primært reder og arenaer, fra England.

www.Antstore.net sælger en lang række af udstyr, tilbehør og myrer fra Tyskland.

www.Estheticants.com sælger et mindre udvalg af udstyr, men en del smarte nicheprodukter, samt myrer, fra Holland.

Jeg har anskaffet mig en myredronning. Hvordan opbevarer jeg den?

Du skal vide, hvilken art du har anskaffet. 

De fleste myrer i Danmark er klaustrale, også Lasius Niger og Lasius Flavus. Klaustral betyder, at de grundlægger deres koloni ved at bure sig inde og vente.

Måske er din art semi-klaustral. Det betyder at du skal fodre dronningen allerede fra dag 1 og 1-2 gange ugentligt. Det kræver en lidt mere omstændelig opsætning, for ikke at forstyrre hende for meget.

Det kan være kedeligt, ikke at følge udviklingen hos en klaustral dronning, men hun skal have tid til at passe sine æg, uden at blive stresset af rystelser og ændringer i lyset. Derfor skal hun helst opbevares et mørkt sted uden vibrationer. F.eks. øverste hylde i et skab eller i en (opvarmet) kælder. Ønsket temperatur er 20-24 grader (Lasius NIger), men kan variere efter art. Kig til hende hvert 14. dag for at se, om der er kommet arbejdere.

Se forsiden om generel opbevaring.

Jeg har anskaffet mig en myredronning. Hvornår sker der noget?

Når din dronning er tryg nok til det, lægger hun æg. Hun er tryg når der er mulighed for at drikke vand, der ikke er for mange vibrationer, og at der ikke er direkte lys på hende.

Der går ca. 5-8 uger, fra ægget er lagt, til der kommer en myre ud af det (ved arten Lasius Niger).

ca. 10-12 dage fra æg til larve, 
ca. 10-14 dage fra larve til puppe,
ca. 10-24 dage fra puppe til myre.

Din dronning vil muligvis begynde at lægge anden runde æg, inden første runde er slut. Derfor vil du hurtigt have afkom i flere forskellige stadier samtidig, ligesom du også vil have det, når din koloni "rigtigt" er i gang.

Der er sort skimmel i mit reagensglas. Hvad gør jeg?

Myrer er meget tolerante over for skimmel, og er ikke umiddelbart generet af det. Hvis vattet er dækket af så tykt et lag at myrerne ikke kan drikke fra vattet, kan du lave et nyt reagensglas, og sætte de to ender sammen. Så vil myrerne selv flytte over i det rene reagensglas, når de selv ser behovet for det.

Hvornår og hvad skal jeg fodre mine myrer med?

Hvis din art er klaustral, skal du først fodre den, når arbejderne er kommet ud af pupperne.

Når du fodrer, skal du fjerne sidste uges rester, og hvad der ellers ligger af "myreskrald" ved udgangen af reagensglasset. 

Arbejderne lever primært af kulhydrater, som du kan give dem ved sukkervand, honning, frugt. Husk at de er meget små, og i starten skal de blot have en lille bitte dråbe, eller en lille bitte krumme, ca. en gang om ugen. 

Larverne skal primært fodres med protein, som arbejderne tygger og gemmer i deres "sociale mave", indtil de gylper det op til larverne. Du kan fodre protein med døde insekter, en lille krumme kødpålæg, el. lign. Husk ikke at overfodre.

Hvis du fodrer med insekter fra naturen, så frys eller kog dem inden fodring, så du undgår at bittesmå mider udefra invaderer og afliver dine myrer.

Hvornår kan jeg flytte mine myrer over i noget større?

Dine myrer er klar til at få adgang til en arena, når der er ca. 10 arbejdere. Du kan se det ved, at arbejderne begynder at hive i vat-proppen for at komme ud.

Dine myrer er klar til selv at flytte over i en sand-rede når der er 20-30 arbejdere, men de vil i virkeligheden helst blive boende i reagensglasset til de er omkring 100 arbejdere!

Mine myrer vil ikke forlade deres reagensglas, hvad gør jeg?

Myrerne forlader kun deres rør, hvis de absolut skal. Du kan "hjælpe dem på vej" ved at lyse et kraftigt lys på røret, og ellers overbevise myrerne om, at det nye sted de skal hen, er mere attraktivt end røret. F.eks. ved at sikre tilfredsstillende temperatur og luftfugtighed, eller ved at lokke dem med honning eller sukkervand. Forsøg ikke at kratte dem ud med en pind, da du muligvis kan beskadige æg eller larver.

Jeg vil ikke længere have min koloni. Hvad gør jeg?

Er det en art der ikke er hjemmehørende der hvor du bor, må du endelig ikke slippe den fri! Nogle arter er invasive, og vil påvirke biodiversiteten meget negativt.

Allerhelst skal du donere din koloni til en anden myreentusiast, eller sætte den til salg på DBA el. lign.

Hvis alt går galt, og du ikke kan få den afsat, kan du putte kolonien i fryseren. Så vil de alle dø på en forholdsvist human måde.

Jeg har andre og/eller flere spørgsmål! Hvor kan jeg stille dem?

Der findes en del foraer på nettet, og du kan specifikt søge efter din art. AntStore har et forum på https://www.antstore.net/forum/ du kan søge i (det er på tysk, men din browser kan måske oversætte det), og AntsCanada har et forum på https://forum.antscanada.com/ som du også kan søge i (på engelsk).

Du er også velkommen til at skrive til mig under Kontakt, så kan jeg forsøge at besvare dit spørgsmål, og evt. lægge det herind under FAQ.

Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang